Maailmaa muuttaneita artisteja riittää iloksemme pilvin pimein ja monet heistä ovat ikoneita, joilla on ehtymätön ihailijakunta. Suurin osa tuntee vähintään nimeltä esimerkiksi Elvis Presleyn, Frank Sinatran, Aretha Franklinin, James Brownin, The Beatlesin, Rolling Stonesin, Queenin, Michael Jacksonin ja Madonnan – lista on loputon. Seuraavassa lyhyessä esittelyssä on viisi viimeisen vuosisadan aikana vaikuttaneista tähdistä.

Bob Dylan

Tämä amerikkalainen laulaja-lauluntekijä, artisti ja kirjoittaja on ollut vaikutusvaltainen tekijä populaarimusiikin ja -kulttuurin parissa jo yli viisi vuosikymmentä. Bob-DylanDylanin lyriikoissa yhdistyy monia poliittisia, yhteiskunnallisia, filosofisia ja kirjallisuuden vaikutteita, ja ne vetosivat aikoinaan versoavaan vastakulttuuriin uhmaamalla olemassa olevia popkulttuurin sovinnaisuuksia. Hänen saavutuksensa levyttävänä artistina ja esiintyjänä ovat olleet uransa kannalta keskeisiä, mutta laulujen kirjoittamista pidetään hänen suurimpana myötävaikutuksenaan musiikkiin.

Jimi Hendrix

Harvoin on mahdollista määritellä parhainta missään lajissa, mutta Jimi Hendrixiä voisi luonnehtia parhaimmaksi kitaransoittajaksi ikinä. Jimin ketteryys kitaransa käsittelyssä johti jo aikalaistensa päätökseen lainata vapaasti hänen vaikutteitaan sekä seuraajien yrityksiin emuloida tämän virtuoosin omintakeinen tyyli. Hendrixin ura kesti ainoastaan neljä vuotta, mutta hän jätti siitä huolimatta uskomattoman musiikillisen perinnön, joka on vaikuttanut lukuisten eri musiikkisuuntauksien edustajiin. Vaikka Jimi tuotti uransa aikana vain yhden kaupallisen hitin, ei nykyinen populaarimusiikki kuulostaisi samalta ilman häntä.

Miriam Makeba

Mama Afrikaksikin kutsuttu Zenzile Miriam Makeba oli eteläafrikkalainen laulaja ja kansalaisoikeusaktivisti. Hän oli ensimmäinen afrikkalainen artisti, joka popularisoi 1960-luvulla afrikkalaista musiikkia maailmanlaajuisesti. Makeba taisteli Etelä-Afrikan apartheid-koneistoa vastaan ja menettikin vuosikymmeniksi kansalaisuutensa sekä oikeuden palata kotimaahansa.

Miriam ehti olla naimisissa myös erään Mustien Panttereiden johtajan kanssa ja kuoli vuonna 2008 Italiassa, missä oli ottamassa osaa konserttiin, jolla vastustettiin mafiankaltaista paikallista rikollisjärjestöä.

Bob Marley

Robert Nesta “Bob” Marley oli jamaikalainen reggaelaulaja, lauluntekijä, muusikko ja kitaristi, joka saavutti huimasti kansainvälistä mainetta ja suosiota. Marley oli vannoutunut rastafari ja sulautti musiikkiinsa henkisiä aineksia. Häntä pidetään yhtenä kaikkien aikojen vaikutusvaltaisimmista muusikoista ja hänen ansiokseen luetaan reggaemusiikin popularisointi, sekä hänen nähdään palvelleen jamaikalaisen kulttuurin ja identiteetin symbolina. Bob onkin muovautunut maailmanlaajuiseksi symboliksi, joka on kaupallistettu lukuisin keinoin.

Joni Mitchell

Vaikka onkin yksi kaikkien aikojen parhaista naislaulajista ja -lauluntekijöistä, Jonin musiikki ei aina pääse nauttimaan ansaitsemastansa kunniasta, ehkä johtuen hänen monimutkaisista runollisista lyriikoistaan ja jazzin läpitunkemasta musikaalisuudestaan. Hänen vaikutuksensa kuitenkin värähtelee vielä nykypäivänkin parhaimpien naispuolisten sanoittajien piikikkäässä nerokkuudessa.