18 May

Top 10 parhaat muusikot kautta aikojen

Miles Davis

Davis oli yksi 1900-luvun parhaista, innovatiivisimmista, suosituimmista ja vaikutusvaltaisimmista jazz-muusikoista ja olikin monen musiikillisen kehityksen etulinjassa. Hän oli johtohenkilöitä niin be-bopin, hard bopin, cool jazzin, fusionin, funkin kuin teknomusiikin syntymisessä. Miles oli jatkuvasti askelen edellä ja uudisti väsymättä musiikillista tyyliään.

Billie Holiday

Lady Dayksi lempinimetty Billie Holiday oli mahdollisesti yksi 1900-luvun poikkeuksellisimmista pop-musiikin laulajista. Holiday otti vahvasti vaikutteita kuulemistaan instrumenteista ja hänen vokaalinen tyylinsä ja intonaationsa oli täynnä syvää intohimoa ja intensiteettiä.

Ludwig Van Beethovenblack-and-white-1281611_960_720

Beethovenia pidetään kaikkien aikojen parhaana säveltäjänä, eikä kuurous ei estänyt häntä säveltämästä mestariteoksia, jotka sykähdyttävät vielä tänäkin päivänä. Hänen sielukkaat sonaatit ja sinfoniat rikkoivat klassisen aikakauden teknisen taituruuden määrittelemiä rajoja ja saattoivat uuden romanttisen tyylisuunnan musiikin maailmaan.

Édith Piaf

Pieneksi varpuseksi lempinimetty Piaf oli ranskalainen laulajatar, lauluntekijä ja näyttelijä, joka niitti myös kansainvälistä suosiota, ja on yksi ikonisimpia kotimaansa esiintyviä taiteilijoita.

Tina Turner

Ollen kuin raaka luonnonvoima, Turner tekee vaikutuksen ja valtaa muuntamalla jalostamattomat vokaalit sellaisiksi, jotka edustavat sitä oleellista henkeä, joka teki rokista ja soulista aikamme ensisijaista musiikkia. Tina uhkuu peräänantamatonta naishenkeä ja nykypäivän taipumaton naispuolinen tähtieliitti on hänelle velkaa ehkä enemmän kuin tietääkään.

Frank Zappa

Zappa oli itseoppinut instrumentalisti ja monien kokeilevien säveltäjien suuri ihailija. Säveltäjänä hän imi itseensä ja toi esiin luultavasti enemmän vaikutteita kuin kukaan toinen aikalaismuusikoistaan ja hän tuottikin uransa aikana yli 60 albumia.

Stevie Wonder

Wonder on amerikkalainen muusikko, laulaja, lauluntekijä, tuottaja ja moni-instrumentalisti. Tästä lapsinerosta tuli 1900-luvun jälkipuolen luovimpia ja rakastetuimpia esiintyjiä ja hänet tunnetaan myös aktiivisesta työstään poliittisten aatteiden parissa.

Janis Joplin

Joplinin elementaali blues ja soul-henki toimivat edelleen merkkivaloina sille miten naiset voivat pitää puolensa pääsääntöisesti machoilevassa, ja usein seksistisessä, kitararokin musiikkiympäristössä. Janis kuoli valitettavan nuorena, jo 27-vuotiaana, rock ‘n’ rollin tapaan päihteiden käytön seurauksena.

Nirvana

Huolimatta siitä, että julkaisivat seitsenvuotisen uransa aikana ainoastaan kolme pitkäsoittoa, pidetään Nirvanaa yhtenä uuden ajan vaikutusvaltaisimmista ja tärkeimmistä rock-yhtyeistä.

Björk

Ollen niin omaperäinen ja ainutlaatuinen taiteilija kuin on, ei Björkin vaikutusta populaarimusiikkiin pitäisi jättää huomiotta. Hänet on helppo nähdä ulkopuolisena, täysin yksin ja irrallisena valtavirrasta, mutta lähemmin tarkastellen hänen työnsä juonteet ovat täynnä ympäristön vaikutteita.