12 Feb

Musiikkia voi harrastaa jo pienestä pitäen

Meille ihmisille musiikista nauttiminen tapahtuu kuin itsestään. Moni tapailee laulujen sanoja ennen kuin edes oppii kunnolla puhumaan. Musiikkia kuunnellessa jalka alkaa automaattisesti tahdittaa rytmiä. Monet vanhemmat laittavat lapsensa musiikkikouluun jo pienestä pitäen, sillä siitä on paljon iloa niin lapsuudessa kuin tulevaisuuttakin ajatellen. Muskarissa lapset pääsevät nauttimaan täysin rinnoin musiikin aikaansaamasta ilosta sekä laulun, soittamisen, tanssimisen ja leikkien muodossa. Voihan olla, että omasta pienokaisesta kuoriutuu ennen pitkää samanlainen laululintu kuin elokuvassa Sound of Music kun musiikkikoulusta on ammennettu inspiraatiota ja oppia musiikkiin!

Kun jo lapsena opettelee soittamaan jotain soitinta, on siitä paljon hyötyä lsense of rhythmapsen varttumisen kannalta. Soittoharjoitukset opettavat lapselle kärsivällisyyttä ja kurinalaisuutta. Mikäli lapsi haluaa tosissaan oppia soittamaan pianoa, viulua tai rumpuja hyvin, täytyy hänen jossain vaiheessa oivaltaa, että vain säännöllisen harjoittelemisen kautta hänen on mahdollista parantaa taitojaan. Musiikin keinoin lapsi oppii myös rytmitajua, jolla on puolestaan vaikutusta lapsen kielelliseen kehittymiseen niin lukemisessa kuin kirjoittamisessakin. Jotkut ovat myös vakaasti sitä mieltä, että musiikkia harrastava lapsi oppii helpommin pitämään yllä järjestystä, sillä hän tunnistaa erilaisia kuvioita ja oppii sovittamaan asiat yhteen paremmin. Onpa muskarissa todettu sekin, että musiikkia opiskeleva lapsi kehittää sisuaan. Kun lasta rohkaisee esiintymään muiden lasten ja aikuisten edessä, tulee hän haastaneeksi itseään. Kun lapsi ymmärtää pystyvänsä paineen alla suoriutumaan hyvin annetuista tehtävistä, ruokkii se itsetuntoa ja tekee lapsesta vahvemman sekä lapsena että myös aikuisena.

Ei ole yhtä ainoaa oikeaa ikää musiikkiharrastuksen aloittamiselle, mutta jo vauvaiässä lapsen voi totuttaa oman vanhemman kanssa musiikkiin. Olemme toki kaikki kuulleet lapsineroista ja musiikin ihmeistä kuten Mozartista, joka tiettävästi jo kahdeksan vuoden iässä alkoi säveltää ensimmäistä sinfoniaansa. Stevie Wonderinkin kerrotaan aloittaneen laulaminen jo noin kymmenvuotiaana. Sillä ei kuitenkaan ole väliä, minkä ikäisenä lapsen tutustuttaa musiikkiin, sillä loppujen lopuksi täytyy mennä lapsen omilla ehdoilla. Mikäli sinulta siis löytyy kotoa lapsi, joka osoittaa kiinnostusta musiikkiin, ei kannata empiä vaan katsoa, olisiko lähistöllä sopivaa muskaria tai esimerkiksi kuoroa, johon lapsen voisi viedä tutustumaan!