4 May

Missä on paras paikka asua, jos rakastat musiikkia

Tässä on luonnollisesti kyse kohtuullisen hypoteettisesta kysymyksen asettelusta, mutta missä onkaan paras paikka asua jos todella rakastaa musiikkia? Ensimmäisiä valintaan vaikuttavia tekijöitä on henkilökohtainen musiikkimieltymys, mutta varmasti suurin osa nauttii lempimusiikistaan livenä.

Siinä onkin suuria eroja miten elävää musiikkia tarjotaan. On pieniä savuisia jazzklubeja, hektisiä täyteen pakattuja ravebileitä, akustisesti perfektoituja oopperasaleja ja niin edelleen. Yksi valintaan vaikuttava tekijä näin ollen on se, millaisia kohteita toivoo olevan tarjolla runsain mitoin. Ilmasto ja kieli ovat myös keskeisessä osassa, mutta toki musiikki universaalina kielenä vie jo pitkälle sekä lämmittää mieltä.

Euroopassa yksi ilmiselvä valinta elektronisen musiikin ystäville on Ibiza. Lisäksi esimerkiksi Lontoosta löytyy kalliita klubeja, perinteisiä kapakoita ja ylisuuria areenoita. Lontoota pidetään myös monen musiikkivirtauksen syntypaikkana, ja siellä syntyykin uusia tanssimusiikin muotoja nopeammin kuin moni ehtii ostaa liput seuraavaan festivaaliin. Musiikkikaupunkina Lontoo tarjoaakin hyvät mahdollisuudet muun muassa klassisen musiikin ja rokin ystäville.

Berliiniä on pidetty pitkään Euroopan musiikkipääkaupunkina, erityisesti house ja tekno ovat löytäneet paikkansa sieltä. Tälle kaupungille ominaista on skitsofreeninen energia, rauhaton luovuus, sekä avoin suhtautuminen seksiin, taiteeseen ja juhlintaan. Myös klassisen musiikin ystävälle tämä kaupunki voi tarjota oivan kodin.

Barcelona taas on näyttävä kaupunki kuuluisan arkkitehdin, Gaudin, suunnittelemine kauniine rakennuksineen. Se on myös kaupunki, joka ei tunnu koskaan nukkuvan ja jossa vierailevat maailman parhaat DJ:t. Myös Amsterdam on aina hereillä ja valmis juhlimaan. Sieltä voit löytää klubimusiikkia mihin kellonaikaan tahansa ja joidenkin mielestä Amsterdam on ehdoton ykkönen klassisesta musiikista nauttivalle.

Hieman kauemmaksi uskaltautuvalle voisi Havana olla sopiva paikka nauttia musiikin täyteistä elämää. Siellä kuubalaiset rumban rytmit soivat myöhään kuumissa kesäöissä ja kadut sykkivät musiikkia. Brasilian kulttuurin keskuksessa São Paulossa taasen tarjonta on myös vaihtelevaa ja sambakarnevaalit elävöittävät menoa.

New Yorkista tunnetusti löytää kaiken mistä saattaa haaveillakaan, ja myös musiikin rakastajalle tämä kaupunki tarjoaa täydellisen kattauksen rokista elektroniseen musiikkin. Esimerkiksi Yhdysvalloissa niin ikään sijaitseva Nashville on bluesin virallinen alkukoti ja suorastaan tihkuu soulia, Memphis sen sijaan on soulin ja rock ‘n’ rollin kotipaikka.

TokyoViimeisimpänä, mutta ei tokikaan vähäisimpänä, mainittakoon vielä Tokio. Tästä kaupunkista löytyy enemmän tapahtumapaikkoja kuin Lontoosta ja konserttihalleja on yhtä paljon kuin New Yorkissa, lisäksi puistoja ja areenoita on lukemattomia. Musiikkikattauksessa sieltä löytyy muun muassa rockia, jazzia ja hip hopia.