Vedonlyönti ja uhkapelaus on ilmiönä onnistuneesti soluttautunut kulttuuriimme aivan kuin se olisi rinnastettavissa johonkin niinkin itsestään selvään kuin hengittäminen. On suhteellisen harvinaista selvitä päivästään ilman, että kuulisi jotain uhkapelaamiseen liittyvää, eikä siis liene ihme, että vedonlyöntiä on sovellettu myös musiikkiin. Erityisesti viime vuosina se on noussut yhdeksi laulujen yleisistä aiheista

Uhkapelaamisen aiheuttamat tunnetilat, voittamisen riemu ja tappion katkera kalkki, ovat inspiroineet lukuisia muusikoita siitä asti kun ihmiset alkoivat panostaa valuuttaa erilaisiin peleihin – enemmän tai vähemmän viihteeksi ja aikansa kuluksi. Monet muusikot yhdistelevät todellisuutta ja mielikuvia mielenkiintoisiksi yhdistelmiksi, maalaillen metaforia elämän julmien todennäköisyyksien ja onnenkantamoisten, sekä arkielämän tapahtumien välille.

Usein muusikoita pidetään ahkerina uhkapelaajina, mutta moni on yksinkertaisesti kietoutunut omaan taiteeseensa ja elämään, luoden mielikuvia jatkuvasta uhkapelistä arkisten valintojen välillä. Vaikkakin uhkapeleistä kertovien laulujen listaaminen on mahdoton tehtävä ja jättää aina jonkun kylmäksi vähintään siksi, että kyseessä on myös makuasia, on seassa poimittavissa joitakin helmiä jotka tuntuvat koskettavan meitä kaikkia.

Esimerkiksi Kenny Rogersin ja Johnny Cashin tulkitsema “The Gambler” on lähes ehdotonta kuultavaa jokaiselle vedonlyönnistä innostuneelle, ollen lisäksi erinomainen kielikuva elämästä muistuttaen, että ratkaisevaa kaikessa on ajoitus. Muun muassa Lloyd Pricen, Neil Diamondin, Hugh Laurien ja Grateful Deadin esittämä “Stagger Lee” kertoo karun tarinan ryyppyjen siivittämästä korttipelistä jouluyönä. Versioita laulusta on monia ja joidenkin esittämänä kuvaillaan jopa kahakan päätteeksi tuomitun ja hirtetyn Leen matka helvettin, missä hän syrjäyttää Saatanankin.

ABBAn “Winner Takes It All” muotoilee vain yrittämään rohkenevan voivan voittaa ja viedä potin. Monet laulut yhdistävät myös uhkapelin ja rakkauden, niin suoraan kuin epäsuoraan, molemmissa panoksien ollen korkeita ja voiton epävarma. Muutamia näistä kappaleista on Bruce Springsteenin “Roll of the Dice“, Juice Newtonin “Queen of Hearts”, Rihannan “Russian Roulette” ja Frank Sinatran “Luck Be a Lady” itse Vanhan Sinisilmän tai Barbra Streisandin esittämänä.

viva_vegasOn niin Elviksen esittämät ikivihreä “Viva Las Vegas” ja “Good Luck Charm” kuin Lady Gagan nykyaikasempi aihetta kaikin tavoin hyväkseen käyttävä “Poker Face”, rauhallisempia kappaleita kuten Billie Holiday tai Amy Winehousin tulkinta laulusta “Love Is a Losing Game” tai ylivoimaa vaativa Motörheadin “Ace of Spades”. Lauluja uhkapeleistä on siis läjäpäin lähes joka musiikkilajissa ja erityisesti englanninkielinen tarjonta on niin laaja, että jokainen varmasti löytää omia korviaan hiveleviä sointuja.