22 Feb

Kymmenen asiaa, joita et tiennyt musiikista

1. Sydämensykkeesi muuttuu ja alkaa matkia kuulemasi musiikin rytmiä.

Ihmisten kuuloaivokuori, joka on pyhitetty kuulemiselle ja kuuntelulle, voi erottaa äärimmäisen tarkasti eri äänitaajuuksia. Yksittäiset neuronit voivat mukautua lähes huomaamattomiin taajuusmuutoksiin tasolla, jonka muista nisäkkäistä saavuttavat vain lepakot. Oikeanlainen musiikki voikin auttaa säätelemään sykettä, verenkiertoa ja hengitystä.

2. Lempikappaleesi liittyy luultavasti johonkin tunteelliseen tapahtumaan elämässäsi.

Ten thingsLuultavimmin lempikappaleesi on juuri sitä, koska se liittyy johonkin tunnepitoiseen tapahtumaan elämässäsi. Sekä yhteiskunnallisilla vaikutteilla että laadulla on vaikutusta siihen mistä kappaleista pidät.

3. Musiikkimieltymyksesi kertoo itse asiassa paljon persoonallisuudestasi.

Tämä perustuu sille, että erilaiset persoonallisuustyypi tuntevat vetoa erilaiseen musiikkiin, ja persoonallisuus vaikuttaa myös siihen miten musiikkia käyttää – jazzmuusikot itse asiassa sulkevat osan aivoistaan pois päältä ollakseen luovempia.

4. Musiikkityyppi, jota kuuntelet voi kirjaimellisesti vaikuttaa maailmankatsomukseesi.

Hyvä musiikki lisää kivunsietokykyä ja vähentää ahdistusta, klassinen musiikki on kaikkein rauhoittavinta ja sen kuuntelu saattaa jopa nostaa älykkyysosamäärää. Kantrimusiikki voi aiheuttaa itsetuhoisia mielijohteita, mutta rock puolestaan ei – heviä kuuntelevilla ei siis välttämättä ole ongelmia. Melodioilla on sanoitusta suurempi merkitys siihen, mitä tunteita musiikki herättää.

5. Musiikin kuuntelu treenatessa parantaa fyysistä suorituskykyä mitattavasti.

Taustamusiikki ei paranna kykyä keskittyä, mutta musiikin kuuntelu treenatessa voi auttaa vapauttamaan endorfiinia ja täten lisätä kestävyyttäsi, parantaa mielialaasi ja kiinnittää huomiosi pois mahdollisesta harjoittelun aikana tuntuvasta kivusta.

6. Vaikeina aikoina ihmiset suosivat merkityksellisempää musiikkia.

Musiikin avulla voidaan ennakoida jopa pörssikursseja ja voisikin pohtia mitä on pääteltävissä siitä, että jo jonkin aikaa populaarimusiikki on käynyt entistä narsistisemmaksi.

7. Kovaääninen musiikki voi saada ihmisen juomaan nopeammin.

Tämä onkin jopa merkittävä rahaan ja terveyteen liittyvä musiikkifakta: yökerhojen omistajat saavat sinut juomaan enemmän soittamalla musiikkia kovemmalla. Kukkakaupoissa taas rakkauslaulut ja romanttinen musiikki saavat ihmiset kuluttamaan enemmän.

8. Muusikoiden eliniänodote on sama kuin zimbabwelaisilla; maailman matalin.

Rokkitähdet todella elävät nopeasti ja kuolevat nuorina. Parin vuoden takaiset tutkimustulokset paljastivat amerikkalaismuusikon eliniän odotteen olevan vain 45.2 vuotta ja eurooppalaismuusikon vaivaiset 39.6 vuotta.

9. Maailman kallein musiikkisoitin on Stradovarius-viulu.

Kyseinen viulu myytiin vuonna 2011 Yhdysvalloissa 15,9 miljoonan dollarin hintaan.

10. Kappaletta, joka jää päähäsi soimaan kutsutaan korvamadoksi.

Ihmiset, jotka todella rakastavat musiikkia saavat todennäköisemmin korvamadon vieraakseen, ja paras tapa sen hoitamiseen on vain hyväksyä päässä toistuva melodia.